Кратка историја на чорапи и чорапи времеплов

Кратка историја на чорапи и чорапи времеплов

Кратка историја на чорапи и чорапи времеплов

Доверба или не чорапи се околу од каменот возраст. Тие се сосема различни од чорапите, зашто денес веројатно сме свесни за нив. Тие често беа направени од суштества на суштества кои беа врзани околу долните нозе.

Во древниот Египет постои доказ за присуство на плетени чорапи и до осмиот век п.н.е., грчкиот уметник Хесиод составен од палои - чорапи изработени од замрзнати суштества. Вообичаено ги носеле изведувачите во комични драми.

Во средниот век засенчени ткаенини врзани околу нозете и држени со врски беа во добро позната употреба. Врските биле ставени над највисоката точка на чорапот / чорапите за да ги спречат да ги намалат. Тие во најголем дел се носеле меѓу пошироко.

Во 1490-тите, кошули и трикотаж беа едно парче. Тие подоцна завршиле познати како хулахопки. Тие беа изработени од брилијантни свилени, fleeces и кадифе. Секоја нога честопати била алтернативна засенчување. На самиот почеток на XVнаесетиот век, шието црево се носело во Франција и Шкотска.

Во машините за ткаење од 1590 биле направени. Ова користело цврсто црево постепено нормално. Со носење туника црево мора да се направи подолго.

Во седумнаесетиот век употребата на памук заврши на мејнстримот, навистина земајќи облик на чорапи. Раните Американци дополнително користеа руно и свила. Помалку среќни поединци носеле волнено црево обично тен во засенчување. Богатите тогаш повторно носеа парична казна свилена чорапи и повеќе нијанси.

Во текот на деветнаесеттиот век, шиењето растенија овозможило црево да се направи во Америка. Како машки фармерки се покажа дека се подолги хулахопки намалени пократко додека терминот не се промени во чорап и го заменил терминот порибување. Зборот за чорапи е добиен од латинскиот збор "soccus", што подразбира лесно покривање на ногата. Дами до денес носат хеланки, хулахопки или чорапи.

Историја на чорапи

Слични статии

Коментари (0)

Остави коментар