Премести ја страницата за WordPress на нов домен

Премести ја страницата за WordPress на нов домен

Како да ја пренесеш веб-страницата на WordPress на новиот компјутер

Кога го менувате компјутерот или сакате да се префрлите на нов домен, постојат неколку дејства кои треба да се направат на инсталацијата WordPress, за да може повторно да функционира со новата конфигурација.

Wordpress.com Креирај бесплатен веб-сајт или блог

Сепак, следејќи го ова упатство, треба да биде прилично лесно да се префрли сайта на WordPress во нов домен!

Исто така, како да копирате веб-страница на WordPress од еден до друг домен, бидејќи првичното место не мора да биде деактивирано.

евтини веб хостинг компании

Процесот може да се сумира на овие дејства:

1 - Резервна копија и враќање на WordPress-страницата на нов сервер,

2 - Вордпрес база на податоци миграција,

3 - Линк wordpress доменот.

1 - Како да експортирате веб-страница на WordPress

Прво, со користење на FTP клиент, поврзете се на серверот и преземете ја целата папка што ги содржи датотеките за WordPress. Оваа акција ќе потрае некое време, во зависност од брзината на локална и серверска врска, може да потрае и до неколку часа.

FileZilla слободно FTP решение

Додека оваа акција е во тек, не двоумете се да го направите следниот чекор, миграцијата на базата на податоци Wordpress.

Локалната папка потоа треба да ги содржи сите датотеки, вклучувајќи ги и скриените датотеки како .htaccess (фајловите со име што започнуваат со точка се скриени датотеки на Линукс системите).

2 - Префрлете база на податоци од еден сервер на друг

Одете на стариот сервер, отворете база на податоци WordPress и изберете дејство за извоз.

MySQL, со отворен код релациона база на податоци за управување со системот

Таму, само осигурајте се дека избраниот формат е SQL и кликнете на извозот.

Во зависност од големината на базата на податоци и брзината на серверот, датотеката треба да биде достапна за преземање по неколку минути. Таа содржи изворна база на податоци WordPress, и треба да биде зачувана на компјутерот.

3 - Вордпрес увоз MySQL база на податоци

Сега, на новиот сервер, отворете ја cPanel веб хостинг администрацијата или друга алатка за администрирање на веб-страници и пронајдете MySQL Бази на податоци. Пред да ги внесете податоците, треба да се постават нова база на податоци, корисник и кориснички пристап до базата на податоци.

cPanel, хостинг платформа на избор

Еве, започнете со создавање нова база на податоци, давајќи му било име.

Потоа, додадете нов корисник, со добра лозинка - мешавина на букви, бројки, специјални знаци. Лозинката никогаш нема потреба да се памти, само копирај и ставете еднаш, па зачувајте го некаде при рака, додека пак како отворен Notepad ++ tab го следиме следниот чекор.

Notepad ++ слободен изворниот код уредник

И конечно, додадете го корисникот создаден во базата на податоци, со сите пристап, бидејќи овој корисник ќе биде администратор на базата на податоци за Wordpress.

Сега, отворете MySQL база на податоци во Phpmyadmin и одете на опцијата за увоз. Ова е начинот на кој ќе се случи WordPress увоз база на податоци.

Еве, одберете ја датотеката што е креирана претходно, проверете дали избраниот формат е SQL, и исто така отштиклирајте го делумното поле за увоз. Ова е особено важно за големите сајтови, бидејќи скрипта понекогаш може да потрае подолго за увоз на базата на податоци отколку што е дозволено да се извршува.

Со отстранување на ова поле, скриптата нема да застане од увоз на податоци во случај да стигне до тајминг извршување, што е она што сакаме да го сториме овде.

И, се разбира, започнете со операцијата за увоз на базата со кликнување на OK.

Откако ќе заврши увозот sql, пораката за успех треба да биде прикажана во phpmyadmin.

4 - Вордпрес база на податоци веб-сајт

Сега кога базата на податоци е поставена, време е да се каже збор WordPress за оваа нова база на податоци, со отворање на датотеката wp-config.ini на локалната резервна копија. Бидејќи оваа датотека се наоѓа во root папката, најверојатно е една од првите датотеки што треба да се преземат и треба да бидат достапни дури и ако преносот не е завршен.

Меѓутоа, ако оваа датотека сè уште не е достапна, едноставно почекајте трансферот да биде завршен.

Таму, пронајдете ги следните редови и ажурирајте го името на базата на податоци, корисникот на базата на податоци и лозинката за базата на податоци со вредностите од претходниот чекор во cpanel:

5 - Подигни датотека на WordPress

Доколку податоците од WordPress се превземени од стариот сервер, сега е време да започне да се вчитуваат локални WordPress-локации на сервер, кои сè уште користат FTP-клиент.

Оваа операција, најверојатно, ќе потрае толку долго колку што е потребно за да ги преземете податоците, затоа одвојте време и имате кафе =)

6 - Линк wordpress доменот

Ако не го менувате името на доменот, овој чекор не е потребен.

Меѓутоа, ако се движите WordPress сајт на нов домен, од едно име на домен до друго, тогаш сите линкови треба да се ажурираат, за да се прикаже новиот URL наместо стариот.

За да го направите ова лесно, започнете со DB Replace Search.

PHP пребарување замени алатка за ажурирање на низи во базата на податоци

Промената на URL-то на веб-страницата може да биде тешка операција. Во случај на неволја, погледнете ја официјалната документација.

Промена на URL-то на страницата - кодекс за WordPress
Префрлете го веб-локалниот cpanel аддон домен

7 - Како да го пренесеш WordPress сајт во друг домен

Сега треба да се направи! Меѓутоа, може да недостасува еден чекор, што треба да го конфигурира новиот сервер да биде достапен од URL-то, што се прави преку промена на DNS.

Оваа операција може да потрае и до 24 часа за да биде видлива, па затоа бидете трпеливи ако URL-то не работи, може да биде затоа што целиот интернет сè уште не знае за вашиот нов веб-сајт.

Овој процес, наречен DNS репликација, може да потрае, додека целиот интернет не ја поврзува адресата на новата веб-страница со името на доменот.

Најдобар веб-хостинг за мал бизнис

Како да го префрлите WordPress сајт во нов домен

Преместувањето на WordPress-страницата во нов домен е прилично лесно. За пренесување на WordPress-страницата во нов домен, едноставно следете ги овие основни чекори:

- Копирај WordPress база на податоци од стариот сервер до нов домен,

- Копирај ги WordPress датотеките од стариот сервер до нов домен,

- Ажурирајте ја датотеката wp-config.ini со поставувања за нова врска со базата на податоци,

- Ажурирајте URL-то во базата на податоци, во случај новиот домен да се разликува од претходниот домен.

Ако само да направите извоз на WordPress-страница на новиот компјутер, тогаш последниот чекор не е неопходен, бидејќи URL-то за пристап ќе остане ист.

Ако го преместите WordPress во нов домен, а URL адресата е различна, тогаш последниот чекор е задолжителен, бидејќи некои URL-адреса го имаат старото име на домен, а пренесувањето на веб-страницата на WordPress на нов домен ќе бара оваа операција да има точни адреси во базата на податоци на WordPress.

Чекор по чекор упатство за пренесување на вашата веб-страница на WordPress на нов веб-домаќин

Прочитај повеќе

Слични статии

Коментари (0)

Остави коментар