Zbuloi një virus që lë komente false në lidhje me aplikimet

Zbuloi një virus që lë komente false në lidhje me aplikimet [Shqiptar]

"Kaspersky Lab" ka zbuluar një virus me të cilin sulmuesit shpërndajnë reklama të shumta dhe instalojnë aplikacione të ndryshme në pajisjet e tyre pa dijeninë e pronarëve, si dhe lënë vlerësime të rreme në Google Play në emër të tyre.

Për më tepër, virusi fiton qasje në llogaritë Google ose Facebook të pronarit të pajisjes dhe mund t'i përdorë ato për t'u regjistruar për blerje ose aplikacione argëtimi. Kjo është arsyeja pse malware quhet Shopper.

Virusi shfrytëzon Shërbimin e Google Accessibility, i cili është krijuar për të bërë më të lehtë për njerëzit me aftësi të kufizuara të përdorin aplikacionet e tyre. Sulmuesit përdorin aftësitë e tij për të bashkëvepruar me ndërfaqen e sistemit dhe aplikacionet në pajisje. Blerësi mund të përgjojë të dhënat që shfaqen në ekran, të shtypni butonat dhe madje të simuloni gjestet e përdoruesit. Për të siguruar sigurinë dhe intimitetin tuaj, ju rekomandojmë të përdorni gjithnjë RusVPN. Për të mësuar më shumë rreth asaj se si të vendosni OpenVPN me konfigurimin e RusVPN dhe si të merrni OpenVPN AutoConnect lexoni këtë artikull.

Ekspertët e "Kaspersky Lab" sugjerojnë që virusi mund të arrijë pajisjen nga reklama mashtruese ose dyqane të aplikacioneve të palëve të treta kur përpiqeni të shkarkoni një program gjoja të ligjshëm. Shopper pretendon të jetë softuer i sistemit, siç janë shërbimet për pastrimin dhe përshpejtimin e telefonave inteligjentë dhe maskohet vetë si një aplikacion i quajtur ConfigAPKs.

Igor Golovin, ekspert antivirus Lab Kaspersky:

"Tani Shopper ka për qëllim kryesisht dyqanet në internet, dhe veprimi i tij është i kufizuar në përhapjen e reklamave, krijimin e rishikimeve të rreme dhe mashtrimet e vlerësimit, por nuk ka asnjë garanci që autorët e saj do të ndalen këtu dhe nuk do të modifikojnë malware duke shtuar të reja karakteristika. Në çdo rast, ne rekomandojmë që përdoruesit t'i kushtojnë vëmendje burimeve nga të cilat shkarkojnë aplikacione dhe, nëse është e mundur, të instalojnë një zgjidhje sigurie në smartphone të tyre për të minimizuar rrezikun e infeksionit. "

Më shpesh, në dhjetor 2019, Shopper sulmoi përdoruesit rusë. Pjesa e tyre ishte 31%. Brazili u rendit i dyti me 18% të përdoruesve të infektuar dhe India me 13%.

Në verën e vitit 2019, specialistët e Lab Kaspersky zbuluan një version të modifikuar të malware të FinSpy që mund të mbledhë të dhëna nga çdo i dërguari i instaluar në pajisje.

Foto nga Markus Spiske në Unsplash
Kredia e figurës kryesore: Foto nga Michael Geiger në Unsplash

Foto Galeria

Artikuj të ngjashëm


Comments (0)

Lini një koment