10 këshillat kryesore për zhvillimin e një eseje për vrasësin rreth teknologjisë

Të shkruani një ese për teknologjitë nuk është një detyrë e shpejtë dhe e thjeshtë. Edhe me një temë të thjeshtë të lidhur me teknologjitë, studentët do të duhet të stuhojnë shumë para se të shkruajnë. Nëse jeni me nxitim ose nuk dini si ta shkruani esenë tuaj, mund të merrni ndihmë nga shërbime si EssayShark.com. Për të ditur më shumë nëse kjo faqe është e përshtatshme për ju, shikoni këtë përmbledhje të EssayShark.

Të shkruani një ese të teknologjisë mund të jetë më e lehtë nëse i përmbahen këshillave të caktuara. Si student, mund të shkruani një ese të teknologjisë emocionuese dhe intriguese. Ju duhet të mbani mend se teknologjia është një temë e gjerë, kështu që ju duhet të ngushtoni fushën e veçantë të teknologjisë ose shpikjes që ju doni të diskutoni. Përtej kësaj këshillë të dobishme, duhet të ndiqni këshilla të tjera të rëndësishme për një ese vrasëse për teknologjinë. Le të gërmojmë më tej.

1. Zgjidhni llojin e duhur të esesë

Më shpesh, lloji i esesë do të tregohet nga instruktori juaj. Sidoqoftë, nëse mësuesi nuk e tregon atë, ju duhet të vendosni. Dëshironi të shkruani një ese argumentuese‌ ose një ese diskutimi?‌ Ky është një hap i rëndësishëm sepse do të ndikojë në stilin e letrës suaj. Nëse vendosni, për shembull, të shkruani një ese diskutimesh, atëherë punimi juaj do të diskutojë pikën kryesore të përshkruar në prezantimin tuaj.

2. Zgjidhni një temë interesante

Kur shkruani një ese të teknologjisë, tema duhet të jetë vërtet interesante. Për shembull, ju mund të shkruani për kriteret më të rëndësishme të mbajtjes në internet, ose si të fitoni para në internet për fillestarët, ose rreth 7 shtojcave më të mira falas WordPress AdSense për të rritur të ardhurat. Në çdo rast, sigurohuni që tema juaj të jetë e ngushtë dhe interesante për t'u shkruar.

3. Bëni një skicë të plotë

Pasi të zgjidhni një temë për esenë tuaj, hartoni skicën. Skica juaj do të jetë si një hartë rrugore për esenë tuaj dhe do t'ju ndihmojë të përqendroheni plotësisht në secilën zonë. Skica duhet të përmbajë të gjitha pjesët e esesë tuaj të ardhshme. Për tu siguruar që skica juaj të përfshijë të gjitha pjesët themelore, është e rëndësishme të bëni një hulumtim të plotë dhe të gjeni shumë pika kyçe dhe prova mbështetëse. Menjëherë pasi të keni mbledhur informacionin e kërkuar, mund të filloni të shkruani ese.

4. Mbështetni esenë me prova

Ju duhet të mbështesni secilën artikull duke përdorur shembuj, të tilla si studime, të dhëna të besueshme dhe statistika. Kjo do t'ju ndihmojë të krijoni një ese që do të jetë konkrete dhe e besueshme. Itemdo artikull që paraqisni nuk do të jetë më një pikë e paqartë, por do të ketë prova për ta mbështetur atë. Të gjitha burimet që përdorni duhet të jenë të azhurnuara.

5. Rrinë në një rrëfim të qetë

Detyra juaj si autor i esesë së teknologjisë është të zbuloni plotësisht pozicionin, të rrëmbeni vëmendjen e lexuesve dhe të plotësoni mirëkuptimin e tyre. Paraqitja e gjuhës duhet të jetë e kuptueshme dhe e thjeshtë, dhe frazat duhet të jenë të shkurtra. Sidoqoftë, nuk mund të përdorni zhargon, shabllon, marrëzi ose zhargon në esenë tuaj të teknologjisë. Personaliteti i autorit, botëkuptimi, aftësia e të shkruarit dhe mënyra e tregimit gjykohen nga deklarata e tezës. Shmangni mendjemadhësinë kur ndërtoni dhe paraqisni fraza.

6. Paraqisni paradoksin e thënies

Qëllimi juaj kryesor është të interesoni lexuesin në mënyrë që ata të njihen me esenë tuaj. Ju mund ta arrini atë duke treguar një mënyrë jo standarde të të menduarit. Përdorimi i një paradoksi është një mënyrë interesante për të parë një problem, të cilin mund ta formoni si deklaratën kryesore të tezës në hyrje. Paradoksi duhet të bazohet në dy këndvështrime të diskutueshme.

7. Dalloni fjalët, fjalitë, paragrafët dhe më shumë

Një ese, si çdo vepër tjetër letrare, paraqet informacione në disa nivele. Niveli i parë është zgjedhja e fjalëve. E dyta është struktura e fjalive. Do fjalë duhet të jetë fjala e duhur në fjali në vendin e duhur. Një fjali, nga ana tjetër, përfaqëson një mendim si pjesë të një ideje të përgjithshme të shprehur në një paragraf. Në nivelin e tretë të prezantimit, ju duhet të ndërtoni fjalitë në mënyrë korrekte, dhe në rendin e duhur brenda paragrafit. Në mënyrë tipike, një paragraf duhet të ketë 3-8 fjali, ose afërsisht 100 fjalë. Shtë e rëndësishme t'i përmbaheni këtij rregulli, por mund ta rregulloni më tej ndërsa zhvilloni dhe zotëroni aftësitë tuaja për të shkruar.

8. Mos harroni për lidhjet dhe bibliografinë

Kur jepni informacione për diçka që konsiderohet si fakt ose, të paktën, një mendim i arsyeshëm që keni mbledhur nga një burim, duhet të tregoni këtë burim. Përndryshe, ju mund të akuzoheni për plagjiaturë, që në thelb është vjedhje (vjedhje e pronës intelektuale). Ka shumë standarde që duhet të ndiqni kur specifikoni lidhje dhe përpiloni një listë bibliografike.

9. Dëshmoni dhe modifikoni esenë tuaj

Praktikimi dhe redaktimi i draftit të parë është vërtet i rëndësishëm. Kur shkruani një draft, detyra juaj kryesore është të krijoni argumente, të shtrydhni mendimet kryesore dhe t'i rregulloni ato në sekuencë të rreptë, duke i shoqëruar ato me materiale ilustruese ose të dhëna mbështetëse. Pasi të keni shkruar draftin e parë, lëreni të pushojë për një ose dy ditë, dhe pastaj kthehuni në procesin e rishkrimit dhe përmirësimit me një mendje të freskët.

Kur ribotoni një ese, para së gjithash, i kushtoni vëmendje pikave të rëndësishme të mëposhtme:

  • Një ese është një zhanër subjektiv, pra, vlerësimi i saj mund të jetë subjektiv.

  • Pavarësisht se në cilën pyetje i përgjigjeni, duhet të arrini qëllime të caktuara që i keni vendosur përpara se të filloni të shkruani punimin tuaj.

  • Gjithçka që shkruani në ese duhet të konfirmohet me shembuj, kështu që bëni referenca për përvojën tuaj. Detajet do ta bëjnë esenë tuaj interesante, unike dhe specifike.

10. Përdorni kohën me mençuri

Truri i njeriut funksionon më mirë në mëngjes. Dilni nga shtrati dhe hani diçka. Ju jeni shumë më të zgjuar dhe më të gëzuar nëse merrni mjaft gjumë dhe hani. Ekzistojnë një numër i mjaftueshëm studimesh që konfirmojnë këtë. Ju nuk mund të shkruani në mënyrë efikase vetëm me kafenë. Hani pak proteina dhe zarzavate. Ju gjithashtu mund të bëni një smoothie me fruta dhe kos. Nëse është e nevojshme, shkoni dhe blini një mëngjes të lirë. Jini të përgatitur, pasi shkrimi do t'ju marrë nga 90 minuta në 3 orë. Sidoqoftë, 15 minuta praktikë shkrimi do të jenë të dobishme, veçanërisht nëse praktika e tillë është e përditshme.

Nëse keni arritur deri tani, atëherë keni bërë një punë të shkëlqyeshme. Nëse shkruani një ese teknologjike në mënyrën e përshkruar në këtë artikull, do të shihni se marrja e një note të mirë është e arritshme. Jam i sigurt se këto këshilla do t'ju çojnë drejt suksesit në shkrimin e esesë tuaj të teknologjisë!

Artikuj të ngjashëm


Comments (0)

Lini një koment