Farë është VPN? Një shpjegim i shkurtër

Farë është VPN?

Për shumë njerëz që po fillojnë një karrierë në fushën e teknologjisë, ose po fillojnë një punë të rregullt në zyrë, është e zakonshme të dëgjoni termin VPN, por saktësisht çfarë është VPN? Çfarë do të thotë kjo? A nuk është e njëjta gjë për të hyrë në internet sesa të thuash hyrje në VPN? Epo jo, ka një ndryshim të madh që do të shpjegojmë më poshtë.

Farë do të thotë VPN?

Termi VPN, ka të bëjë me Virtual Private Network, i cili përbëhet nga një rrjet privat virtual, i cili ka aftësinë të ofrojë mbrojtje më të madhe për përdoruesit e tij.

Edhe kështu, ka nga ata që do të pyesin veten, nëse ka tashmë mure zjarri, antivirus dhe shumë mjete të tjera për të mbrojtur informacionin që ne punojmë në kompjuterët tanë kur përdorim internetin, pse të përdorësh një VPN.

Epo, ne mund të krahasonim një VPN sikur të ishte një tunel ose vrimë që hapet brenda internetit, për ta lidhur kompjuterin tonë direkt me një server, ku askush tjetër nuk mund të vëzhgojë aktivitetet ose informacionin që dërgohen dhe merren midis të dy pikave.

Le ta krahasojmë atë si një krimb midis kompjuterit që drejtoni dhe serverit ose kompjuterave të tjerë, i cili përveç ofrimit të sigurisë dhe intimitetit të lartë në trajtimin e informacionit, ju siguron gjithashtu një performancë më të mirë në aktivitetet tuaja duke rritur shpejtësinë e komunikimit, duke përshpejtuar transferimi i skedarëve dhe dokumenteve.

Rrjeti virtual virtual në Wikipedia
Merrni një nga VPN më të mirë

Si funksionon VPN?

Ekziston diçka tjetër që duhet të sqarohet kur shtroni pyetjen se çfarë është VPN: pjesa virtuale. Për shumë vite, jemi mësuar të dëgjojmë termin virtual, i cili përcaktohet si diçka që nuk ekziston në të vërtetë, dhe që nëse duket se ekziston, do të ishte i përkohshëm.

Epo, rrjetet VPN përdorin internetin që ne të gjithë përdorim zakonisht. Ato nuk janë bërë nga ndonjë instalime elektrike speciale ose nga ndonjë fibër optike që përveç shërbimit tonë të zakonshëm të internetit, siç është rasti me intranet, është atëherë që VPN, duke hapur një vrimë (në mënyrë figurative) përmes internetit, simulon një hapësirë ​​të krahasueshme me intranet rrjete që mund t’i gjejmë në shumë zyra sot, sikur të ishte një rrjet privat, i krijuar posaçërisht për ne dhe nevojat tona.

Epo, le të mendojmë për një moment. Një rrjet që mund të krijojë këtë efekt, i cili në të vërtetë po ndan të njëjtën hapësirë ​​ku një oqean me copa të të gjitha llojeve të informacioneve nga miliona përdorues është duke u mobilizuar, pa mundur të ndryshojë, bashkëveprojë, ndikojë ose shkelë sigurinë e informacionit tonë nga një periudhë të caktuar kohore, pasi që shumica e VPN-ve përdoren gjatë periudhave specifike në të cilat përdoruesi kërkon të dërgojë ose marrë ose manipulojë informacionin, pasi të jetë përfunduar, lidhja përfundon deri në rastin tjetër.

Kjo është se si është atëherë e mundur të përdoret një rrjet që në të vërtetë ishte gjithmonë pjesë e internetit, megjithëse nuk dukej kështu, sepse ishte thjesht virtual.

Mbani të sigurta informacionin tuaj personal në internet
Fotografia e Domenico Loia në Unsplash

Përdorimi i përgjithshëm i VPN

Një aspekt tjetër i rëndësishëm i VPN-ve, është se duke qarkulluar informacionin direkt përmes serverave, të cilët encryptojnë të dhënat, ata mbajnë të fshehura informacionin dhe të gjithë veprimtarinë në lidhje me transferimin e të dhënave, për këtë arsye VPN-të përdoren gjerësisht nga bankat, siguruesit, brokerat dhe madje edhe institucionet arsimore për të mbrojtur informacionin e të dhënave të studentëve të tyre.

Për më tepër, VPN-të gjithashtu i ofrojnë përdoruesit mundësinë për të shmangur firewalls, kufizimet dhe censurimet e rrjeteve të caktuara që janë të lidhur në internet.

Për shembull, në Kinë, ku interneti publik ka firewall të rrepta që nuk lejojnë përdoruesit të përdorin lirshëm faqet e internetit të censuruara nga qeveria, shumë përdorues përdorin VPN çdo ditë për të qenë në gjendje të përdorin thjesht faqet e internetit që për njerëzit e Perëndimit janë qasje e zakonshme , të tilla si Netflix ose Yahoo.

Uebi nuk është me të vërtetë në të gjithë botën: çdo vend ka një qasje të ndryshme

Por a është VPN një aplikim?

Whatfarë është VPN, shkon shumë larg nga imazhi i një aplikacioni të thjeshtë, është më tepër një ndërfaqe që lejon përdoruesin të përdorë të gjithë përbërësit e kompjuterit të tij, siç bëjmë normalisht kur përdorim sistemin operativ të pajisjeve tona.

Aktualisht ekzistojnë një larmi e VPN-ve me funksione që përshtaten posaçërisht secilit përdorues dhe aktivitetet e tyre, qoftë punë, argëtim apo kohë të lirë.

Kështu që më në fund, pasi të keni sqaruar se çfarë është VPN, do të duhet të pyesni veten saktësisht se cilat funksione të tjera shtesë mund t'i ofrojnë përdoruesit, për të gjetur atë që i përshtatet nevojave tuaja.

Merrni një nga VPN më të mirë
Fotografia e Petter Lagson në Unsplash
Kredia e figurës kryesore

Foto Galeria

Artikuj të ngjashëm


Comments (0)

Lini një koment