Извадоци од е-пошта од текстуална датотека

Извадоци од е-пошта од текстуална датотека

Како да се извлечат е-мејл адресите од текстуална датотека

Имате датотека, на пример екстракција од твоето поштенско сандаче и сакате да ги извадите само адресите на е-пошта?

Користејќи Notepad ++ и едноставен регуларен израз, тоа е прилично едноставно.

Подолу можете да видите целосен пример или, да резимираме, да ја отворите датотеката, користете ја регекспотата подолу за да пронајдете адреси за е-пошта, да додадете паузи на линии пред и после секоја од нив, а потоа означете ги линиите кои содржат е-адреса и да ги избришете необележаните линии.

Текст за извадоци од Notepad ++

He tino tika - engari ka kitea i raro nei he tauira tino whakamahi i tenei korero mohio mai i te korerorero a Stackoverflow.com i runga i te "Tango i te īmēra i te kuputuhi mā te whakamahi i te pukupuku ++ me te regexp", me te whakatairanga ano mai i te whakawhitinga korero superuser.com "Pehea ki te muku i nga raina katoa i roto i te Notepad ++ rarangi e mau ana i te kupu e hiahia ana ahau? ".

(\b[A-Za-z0-9._%+-]+@[A-Za-z0-9.-]+\.[A-Za-z]{2,4}\b)

Почнувајќи од вашата датотека - во тој пример, екстракција на "TO" адресите на Outlook 2013 испрати е-пошта папка - може да имате многу чудни карактери, непотребни текстови, е-адреси на иста линија, ...

Првиот чекор е да ја отворите опцијата Замени, Барај => Замени или Ctrl + H.

Nnotepad ++ регуларен израз

Тука, во Find what, внесете подолу регуларен израз.

(\b[A-Za-z0-9._%+-]+@[A-Za-z0-9.-]+\.[A-Za-z]{2,4}\b)

Во Replace with, внесете го ова за да ја замените секоја адреса за е-пошта со: прекин на линијата \ n + низа за пребарување $ 1 + прекин на линијата \ n

\n$1\n

Осигурете се дека го проверувате копчето за регуларно изразување и кликнете Замени ги сите.

Погледнете го резултатот - секоја адреса за е-пошта е сега на нова линија.

Следниот чекор е да ги идентификуваме сите овие редови кои содржат само една е-маил адреса. Отворете го Marktab во прозорецот за пребарување. Копирајте ја истата регексија како порано за да ги идентификувате е-адресите. Осигурајте се дека регуларниот израз се проверува, заедно со опцијата Обележувач на линија и започнете со операцијата за обележување со Означи ги сите

Во датотеката, сите линии кои содржат е-адреси сега се обележани.

Во Search => Bookmark, одберете Remove Unbookmarked Lines

И voilà! Вашата датотека сега содржи само е-адреси без непотребен текст.

Како последен чекор, можеби ќе сакате да ги отстраните дупликатите за да имате листа на уникатни адреси за е-пошта.

Извлечете пораки од текст file

За да извадите електронски пораки од текстуална датотека, отворете го со помош на Notepad ++ текстуален уредувач и применувајте ги погоре наведените инструкции, со користење на регуларен израз, означување на сите пораки, избор на е-пораки и нивно копирање.

Екстракт на пораки од CSV

Е-мејл адресите во CSV, како што е извозот MicrosoftOutlook, функционираат исто како и стандардната текстуална датотека. Отворете ја датотеката CSV со Notepad ++ текстуален уредувач, разликувајте ги единствените е-адреси со процесот објаснет погоре и копирајте ги.

Notepad ++ ги копира сите натпревари од регес

За да ги копирате сите натпревари за регекс, користете Marktab во Notepad ++ прозорецот за пребарување. Со ставање тука на regexp, сите резултати кои се совпаѓаат со regexp ќе бидат обележани, и може да бидат избрани и копирани на тој начин.

Отстранете ги дупликатите во бележник ++

Notepad ++ лента HTML тагови

За да ги отстраните HTML таговите во Notepad ++ од текст, користете го подолниот регуларен израз<.*?>|</.*?>, и да замени, на пример, со празно место. Осигурајте се дека е избрано полето за проверка на регуларниот израз во формата за пребарување.

<.*?>|

URL адреси за извадоци

Во менито за замена, достапно со кратенка CTRL + H, користете го следниов regexp, со регуларниот израз и точка се совпаѓаат со нова линија:

.*?(http\:\/\/www\.[a-zA-Z0-9\.\/\-]+)

И искористете ја оваа замена за да добиете листа на сите адреси извлечени во датотеката:

$1\n

Како да ги копирате означените линии во NotePad ++

Означениот текст во Notepad ++ може да се копира со користење на пребарување на regex, со користење на менито за ознака за пребарување, со избирање на линија за обележувачи и со кликање на сите.

Потоа, искористете го менито за пребарување> обележувач> копирај обележани линии на линии, и резултатот може да се вметне во нова датотека, која ја содржи копијата од обележани линии.

Како да екстракт пораки од текст во неколку кликања

За да ги извадите пораките од текстот, едноставно внесете регуларен израз за да ги дознаете сите е-адреси во текстуална датотека, на пример, екстракција на сите ваши контакти од Microsoft Outlook.

Потоа, идентификувајте ги е-адресите и отстранете ги дополнителните линии. Користејќи NotePad ++, лесно може да се направи со следење на нашиот водич.

извлечете е-адреса од Notepad ++ користејќи regex

Прочитај повеќе

Слични статии

Коментари (7)

Irene Page, 2018-08-19
Simple, clair et bien expliqué, merci beaucoup
Lee Ryan, 2018-08-19
No sabía acerca de estos detalles, por favor haga más
Raymond Mcbride, 2018-08-19
O poveste grozavă, mulțumesc pentru schimbul
Kathryn Baker, 2018-08-19
ที่ทำงานได้ดีสำหรับฉันไม่จำเป็นต้องดูเพิ่มเติมใด ๆ
testkingaws, 2018-11-05
Thank you, author, was very useful for me
George Mauricio Santana Lima, 2019-01-16
THIS TUTORIAL IS AMAZING, SUCH AN USEFUL GUIDE! <3
Kaspars, 2019-01-16
Thank you! This came handy!

Остави коментар